Faces

Frank Zappa zong er al leuk over, wat nou toch wel het lelijkste deel van het lichaam was.
Hij kwam tot een conclusie, die de moeite van het beluisteren waard is. Maar hier drie portretjes, die ik onlangs maakte. Als je ze lelijk vindt, veeg ze weg, want als je hand, voet of oog je ergert, dan ruk je die toch ook gewoon af of uit?

 

Minder recent zijn de volgende zelfportretten. Ik maakte ze omstreeks 1975.

Of de tekeningen een beetje waarheidsgetrouw zijn? Vergelijk ze met een foto uit die tijd.

Of met de tekening ernaast, waar Dap mij iets influistert. Misschien over mijn geworstel met astrologie? Ik meen, dat ik toen Morin de Villefranche intensief bestudeerde. De man die schrijft, dat ie zich altijd boven zijn medemensen verheven voelde wegens de hem aangeboren eigenschappen en talenten. Zoals zijn voorspellende gaven.
Eens zat hij aan bij een banket van zeer machtige lieden. Men wilde, dat hij de horoscoop van een van hen zou duiden, maar Morin weigerde. Na serieuze dreigingen onthulde hij, dat een hooggeplaatste binnenkort uit de gratie van het hof zou geraken en in het cachot zou belanden. Hoongelach was zijn deel. Maar kardinaal Richelieu onthield het voorval en toen de hertog in kwestie werkelijk uit de gratie van de koning raakte en in de Bastille opgesloten werd, ontbood hij Morin aan het hof om voor hem te werken.