Bekakt

Bekakt

die schrijven
zelden blijven
eerdaags voeg ik mij
in hun lange rij
ach, mijn idealen
plastic linialen
die de meet niet halen
linia recta
(mv. van linium rectum)

Ooit las ik, dat Picasso in 1940 in zijn atelier in Parijs bezoek zou hebben gekregen van een hoge SS-officier, die hem wijzend naar de Guernica, zou hebben gevraagd: ‘Haben Sie das gemacht?’ Hierop moet Picasso geantwoord hebben: ‘Nein, Sie.’
In mijn tijd als beeldend kunstenaar te Zwolle gaf ik er de afgebeelde draai aan. De hoge generaals van deze wereld veroorzaken de shit.

Als niet ingekleurde grap maakte mijn tekening deel uit van het boekje De nieuwe bewoner, geheel in zeefdruk uitgevoerd in een genummerde oplage van 100. Met bijdragen van Peter Geerts, Anne Kreiter, Harry Ronhaar, Olivier Venerius en van mij, Willem Venerius. Bij de retrospectieve tentoonstelling Emmanuelshuizen, 50 jaar ateliers gouden broedplaats 1966-2016 in het Stedelijk Museum Zwolle in 2016 wilde men er helaas geen plekje in een vitrine aan besteden. Maar de mooist vergooide tijd van mijn leven namen ze me met die weigering niet af.

 

De kop op het schilderij links is een verwijzing naar een zelfportret van Rembrandt met een knipoog naar Terpen Tijn van Marten Toonder.